Jóléti társadalmak táplálkozási szokásainak (az elfogyasztott táplálék jórésze finomított és hőkezelt, vegyileg manipulált, zsír-fehérje és szénhidrátdús, rostszegény), a stresszel teli életmódnak, az ülő munkának, a környezetszennyezésnek, a rengeteg gyógyszer és egyéb vegyi anyagnak köszönhetően egyre gyakoribbak az emésztőrendszeri problémák, felborul az ember és a mikroorganizmusok természetes és mindkét fél számára hasznos életközössége.

A bélműködés renyhébbé és a tápanyagok felszívódása hiányossá válik, de csökken a toxikus anyagok, emésztetlen salakanyagok kiválasztása is, ami a szervezet önmérgezéséhez majd különféle betegségek kialakulásához vezet. A pangó bélsár fehérjealkotói rothadni, szénhidrátok pedig erjedni kezdenek. A belőlük felszabaduló bomlástermékek (indol, szkatol, krezol, fenol, polialkoholok és egyéb aromás aminok) nemcsak a bélnyálkahártyát, hanem felszívódva a májat, de a többi szervet, szövetet, illetve a sejtek anyagcsere folyamatait és az immunrendszert is károsítják.

A vastagbél falában található óriási mennyiségű nyiroksejt a szervezet teljes immunrendszeri kapacitásának 60-80%-át adja, így a nyálkahártya a felszíne legfontosabb védelmi rendszerünknek tekinthető.

A véráramba felszívódó toxikus anyagok enyhébb-erősebb mérgezést okoznak, aminek a jelei a fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, fejfájás, krónikus izűleti panaszok pattanásos vagy egyéb betegséget mutató bőr, fertőzésre való fokozott fogékonyság,allergiák kialakulása stb. Ugyanakkor a baktérium-testőrség nélkül maradt bélnyálkahártyán, s annak redőiben a gombák (pl.candidafajok) mértéktelen szaporodásnak indulnak.

A vastagbélben normális körülmények között többféle baktériumból álló un. Baktérium flóra található. A rossz emésztés, valamint a túlzott mértékű antibiotikum s szteroidtartalmú gyógyszerfogyasztás felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát: egyes csírák elszaporodnak, mások kipusztulnak és olyan káros baktériumok, gombák telepednek meg, melyek az egészséges bélrendszerben nincsenek jelen. Ezzel tovább csökken az immunrendszer aktivitása, zavart szenved folsav, a biotin, a K-és B-vitaminháztartás, illetve felerősödnek az erjedési és rothadási folyamatok, vagyis tovább fokozódik a mérgező hatású anyagok termelődése és felszívódása.

A renyhe bélműködést mind többen próbálják hashajtók szedésével kompenzálni, azok rendszeres használata viszont tovább rontja a bél simaizmainak aktivitását, ezen kívül pedig nagymértékű elektrolit (Na, K, Ca, Mg, Cl)- és nyomelemveszteséget okoz. Az alkohol, a nikotin, és az élelmiszerekben található kemikáliák egy jó része egyaránt csökkenti a normális emésztési és kiválasztási folyamatokat.

A táplálkozás megváltoztatása önmagában sokszor már nem elegendő a rossz bélműködés következtében kialakult, idültté vált megbetegedések kezelésére. Ennek oka elsősorban, hogy a bélrendszer kimerül és még az egészséges, rostdús táplálék feldolgozására sem alkalmas. Vagyis eredmény, átütő siker csak akkor várható, ha előbb a gyomor-bélrendszer működését állítjuk helyre. Ennek egyik hatásos módja a kolon-hidro-terápia.