Candida albicans

A Candida albicans normális bőr- és bélflóránk része. Megtalálható még a légutak és a női nemi szervek nyálkahártyáján. A candidiasisnak nevezett Candida okozta gombás megbetegedések létrejöttéért mindig hajlamosító tényezők felelősek.

A Candida albicans számos kórképet okozhat. A hüvelyi pH-érték-emelkedés a Candida albicans túlzott elszaporodását idézheti elő, ami a vaginális fluornak nevezett hüvelygyulladást okozza. Az anya hüvelyi Candida albicans fertőzése esetén a kórokozó a szülés alatt bekerülhet a baba szájába. Ha az újszülöttek, csecsemők szájnyálkahártyáján apró, fehér felrakódások láthatók piros, gyulladásos udvarral, akkor a szájpenészre (soor) mindenképp gondolni kell. A szájpenészes babák esetén különös figyelmet kell fordítani a pelenkázásra, hiszen a végbél környékén is kialakulhat a gombás fertőzés. A glicerin-bóraxos ecsetelés több hétig való alkalmazása általában végleges gyógyulást hoz.

Vannak olyan megbetegedések is, ahol nem egy átmeneti tényező megjelenése okozza a C. albicans elszaporodást, hanem egy súlyosabb alapbetegség hajlamosíthat a candidiasis kialakulására. Legyengült immunrendszer esetén (AIDS), immunszuppresszív szerek alkalmazását követően számolni kell szisztémás gombafertőzések megjelenésére. Az orvosi konzultációval egybekötött gyógyszeres kezelés ilyenkor életmentő lehet.

A betegség okozói:

Eltérnek a vélemények, hogy a betegséget a Candida, vagy egyéb élesztőgomba-fajták okozzák.

A betegség kialakulásának oka sem világos: a gomba elszaporodása okozza az immunrendszer csökkent működését, vagy a szervezet ellenállóképességének csökkenése miatt szaporodnak el a gombák a bélrendszerben.

Candidiasisra akkor kell gyanakodni, ha évek óta krónikusan visszatérő, jellegzetes problémák és tünetek jelentkeznek, amikkel az orvosok a gyógyszeres tüneti kezelésen kívül nem tudnak mit kezdeni (nem történik állapotjavulás), és a hajlamosító tényezők is megvannak, pl. szteroidok, antibiotikumok szedése, cukorbetegség az anamnézisben.

Bőrfertőzés: Ahol a bőr meleg és nedves, a gomba gyulladást válthat ki. A gyulladás vörös folt formájában jelentkezik, mely váladékozhat és viszkethet. A körömágyban elszaporodó Candida fájdalmas duzzanatot okoz és váladékozik. A fertőzött köröm fehér vagy sárgás színű, az ujjtól elemelkedő.

Szájpenész: Sárgásfehér vagy szürkésfehér lepedék a szájüreg belső részén, a szájpadon, a nyelven, néha a garaton, mely nem vagy csak nehezen letörölhető. Csecsemőknél gyakran előfordul.

Hüvelygombásodás: Nagyon gyakori fertőzés. Égő, viszkető érzés mellett túrószerű folyás tapasztalható. A fertőzés ráterjedhet a szeméremtestre.

Nyelőcsőgombásodás: Daganatos betegségben szenvedőknél vagy májzsugorodásban gyakran kialakul. Gyomortükrözéskor látható a nyelőcső falán.

Belső szervek gombás gyulladása: Ha a szervezet védekezőképessége csökken, a Candida szétterjedhet a szervezetben, és gyakorlatilag bármelyik belső szervben okozhat gyulladást. Ezeknek a fertőzéseknek a diagnosztizálása nehéz, kezelése hosszadalmas.

A candidiasis gyógyítása táplálkozással

A candidiasis kezelése komplex terápiát igényel: a gyógyszerek mellett szükséges a bélflóra helyreállítása, a helyes étrend kialakítása. A legfontosabb irányelvek: az étrendből ki kell iktatni minden olyan összetevőt, ami a gomba szaporodását segítheti (magas cukortartalmú élelmiszerek), illetve, ami már eleve tartalmaz gombát (élesztő).

A következő táplálkozási megszorításokkal a Candida albicans okozta megbetegedés létrejötte megelőzhető, illetve a már kialakult állapot súlyossága mérsékelhető:

 1. Magas cukortartalmú ételek kiiktatása az étrendből: fehér liszt és az ebből készült pékáruk, csokoládé, sütemény, egyes gyümölcsök (banán), üdítők egy része
 2. 2. Gombát tartalmazó ételek elhagyása: élesztő, kefir, egyes sajtok, alkoholtartalmú italok.

Gyakran kerülhet penész a következő élelmiszerekbe: földimogyoró, pisztácia, fűszerek, gabona (az ilyen alapanyagból készült lisztnek penészillata van).

Melyek az "értékes" élelmiszerek?

 • a gabonafélék közül a barna rizs, a zab, a hajdina, az élesztő nélküli kenyér
 • párolt zöldségek
 • tejtermékek közül a natúr joghurt, feta sajt, tejföl
 • forrásvizek, frissen préselt gyümölcslevek
 • szárnyasok (inkább a fehér hús)

Táplálkozástudományi ajánlások szerint a fent felsorolt, teljes értékű, tápanyagokban dús ételek fogyasztása a gombás megbetegedések létrejöttének kockázatát nagymértékben csökkenti.

 

Szalmonella

Vanília fagyi, tojás, húsfélék. A nyári hőségben félünk ezektől az ételektől - jogosan. A szalmonella baktérium ugyanis az effélékből kerül leggyakrabban a szervezetünkbe. Az irtózat leküzdhető, de csak úgy, ha tisztában vagyunk a szalmonella néhány alapvető sajátosságával.

A szalmonellózis a legelterjedtebb zoonózisokhoz (emberre is terjedő állatbetegségekhez) tartozik. A Salmonellák okozta fertőzések, a hasmenéssel járó emberi megbetegedések gyakoriság szempontjából Európa-szerte az első helyen állnak, így nálunk is szinte állandó közegészségügyi gondot jelentenek. Hiába tudunk róla mindent, mégis minden nyáron sok áldozatot szed - elsősorban a gyerekek és az idősek közül, mivel ők a legfogékonyabbak a fertőzésre. Ennek az az oka, hogy a makacs bacilusnak kedvez a nedves és meleg, valamint a közétkeztetés - például a táborokban. Ráadásul sok a magára hagyott lurkó, aki ebéd után elfeledi visszatenni a hűtőbe az ételt.

Leggyakoribb forrásai és terjesztői manapság az állati eredetű alapanyagok (baromfi- és egyéb húsok, tej és tejtermékek, tojás), valamint az ürülékkel szennyezett, mosatlanul fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, de a megnőtt tengerparti utazások miatt ma már meg kell említenünk más élelmiszerek alapanyagait is (belsőségek, halak, kagylók, rákok). A bélsárral szennyezett tojás szerepe a fertőzöttség terjesztésében igen nagy, mert a tojáshéjon megtelepedő kórokozók a tojás belsejébe jutva a szikanyagban jelentősen elszaporodnak. A terjesztésben még az ételízesítők, fűszerek is szerepet játszanak, nem beszélve az ivóvízről. Az emberi szalmonellózisok több mint fele baromfi eredetű.

A fertőzés során elszaporodnak az ételben a mikrobák. A fertőzésért a fő felelős, számos más ok mellett, az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség.

A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni a szalmonella baktériumok. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is "jó vivőanyag".

A szalmonella baktériumok szeretik a minél melegebb, és minél nedvesebb levegőt, ezért fő ellenségük a hűtőszekrény, no meg a kellő higiénés feltételek. A tévhittel ellentétben a hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak.

Tünetek és előfordulás

A szalmonella baktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával, magas láz, hidegrázás, hasi görcs, hányinger lép föl, esetenként végtagfájdalom. S hogy ne szenvedhessen a beteg az ágyában forgolódva, a szükség gyakran az árnyékszékre küldi. Nem mindenki betegszik meg azonban ugyanannyi mikrobától. Befolyásoló tényezők lehetnek: általános egészségi állapot, életkor és a baktérium típusa. Főleg a közétkeztetésben (vállalati étterem, iskolai konyha, vendéglő) fordul elő a szalmonella bacilusok megtelepedése. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a háztartásokat is épp oly veszély fenyegeti a jobb higiénés körülmények ellenére is. Gondoljon csak a nagy családi banzájokra, ahol az elfoglalt háziasszony azt se tudja, kinek a kedvében járjon, miközben kint felejti az ízletes koktél hozzávalóját, a tejszínt.

A megelőzés pirosbetűs szabályai:

 • A szalmonella baktérium leginkább a tojás héján és belsejében, valamint a baromfihúsban érzi jól magát. Ezért ne legyen rest lefertőtleníteni a tojásokat, lehetőleg még mielőtt a hűtőbe tenné, ne a felhasználás előtt!
 • A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagolja be, és tartsa az alsó polcon!
 • A rágós, véres steak hazája nem véletlenül a hűvös Anglia. Kiváló lehetőséget teremtünk tehát a mikrobáknak, ha nem sütjük át rendesen a húst. Ez a szabály a tojásra is vonatkozik. A közepes tojás hét perc alatt fő "biztonságosra", a tükörtojást süsse meg mindkét oldalán!
 • Jó, ha tudja, hogy a szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, magyarán a savanyított ételekben.
 • Tartsa tisztán az evőeszközt. Sokszor ugyanis a baktériumok nem a nyersanyaggal, hanem az edényekkel, kanalakkal kerülnek az ételbe.
 • Minden étkezés és főzés előtt mosson kezet, minél melegebb vízsugárban, akkor is, ha ez a nyári hőségben nem esik olyan jól!
 • A nyers hús előkészítése után a vágódeszkát, kést, húsdarálót azonnal mosogassa el!
 • Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták stb.
 • A nyers zöldséget mindig alaposan meg kell mosni, és a hűtőben célszerű az alsó fiókban, elkülönítve tartani.
 • A háziállatok lehetőleg ne menjenek a konyhába, ha mégis olykor-olykor belopódznak, az ne főzés közben történjen.
 • A mosogatót, a csöpögtetőt és a feldolgozóasztalt, fertőtlenítse le, minden héten egyszer. Persze ne feledkezzen meg a folyamatos tisztításról se!
 • A megmaradt falatokat azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél föl kell forralni az ételt.

 

Bél-protozoonok

- Entamöba histolitica (Rhizopoda), vérhas amőba az ún. trópusi vérhas kórokozója. Vastagbél nyálkahártyán élősködik, betegség tünetei a fekélyesedés, a véres széklet.

- Giardia lamblia (Flagellata): A patkóbél, az éhbél nyálkahártyáján élősködik. Akadályozza a tápanyagok felszívódását.

 

Féregpeték

Emberben többféle bélféreg is élősködhet. Leggyakoribb az un cérnagiliszta.

Világszerte nagyon elterjedt a cérnagiliszta-fertőzés. Különösen gyermekkorban gyakori. Ez a fertőzés tulajdonképpen nem okoz komoly gondot gyermekeknél. Esetleg hasfájást, álmatlanságot, mivel éjszaka a popsi viszketése miatt a gyermek rosszul alszik, esetenként allergiás reakciókat, és nagyfokú fertőzés esetén akár hasmenést is. Kislányoknál, tartós fennállásakor a kisajkak és a hüvelybemenet gyulladása is kialakulhat fájdalommal, váladékozással. A fertőzés a következőképpen alakul, terjed. A gyermek kezére rákerülnek a féregpeték (kutyáról, esetleg cicáról, de közösségben játékról, kilincsről, használati tárgyakról). Felnőttnél jóval ritkábban alakul ki fertőzés - miután kevésbé vagyunk fogékonyak szerzett immunitás miatt - azonban ha a szülő nap, mint nap érintkezik gyermeke székletével, főleg ápolja a kicsi popsiját, megfertőződhet. A férgek ugyanis főleg éjszaka az ágymelegben kibújnak a végbélnyíláson, és a köré, a redőkbe rakják le petéiket. Ez viszketéssel jár, a fertőzött egyén vakarózik. A továbbterjedéshez és a saját visszafertőződéshez pontosan erre van szükség. A féregpeték a fertőzött kezére, körme alá kerülnek, és azok újra a szájába ill. a tárgyakra jutnak. Ezeket megfogja egy másik gyerek, a peték pedig előbb-utóbb neki is a szájába kerülnek ujjszopás, étkezés során. Az állatok szőréről is így gyűjtjük be a féregpetéket és esszük meg őket előbb-utóbb. A peték a gyomorban kelnek ki és alakulnak féreggé. Pontos lappangási idő nincs, ui. ritkán tudjuk, éppen mikor fertőződhetett meg a beteg. Ma már a fertőzés gyógyszerrel jól megszüntethető. Érdemes a baba és az Önök használati tárgyait alaposan lemosni, fertőtleníteni, a körmöket rövidre vágni, a vakarózást kerülni. Mindezek együtt eredményre vezetnek.

 

Enterobius férgek = végbélgiliszták

Az Enterobius vermicularis bélféreg (korábban Oxyuris vermicularis) emberi végbélgilisztaként is ismert. (A kifejlett nőstények 8-13 mm-esek, a kifejlett hímek 2-5 mm-esek.) Az embert tekintik az E. vermicularis egyedüli hordozójának.

A peték a végbélnyílás körüli (perianális) redőkbe települnek. Önfertőzés történik, ha a perianális terület vakarása után a kezünkkel fertőzött petéket juttatunk a szánkhoz. Emberről emberre történő átvitel szennyezett ruhán vagy ágyneműn keresztül következik be. Fertőzés szerezhető úgy is, ha a környezetünkben olyan felületekkel érintkezünk, melyek végbélgiliszta petéivel szennyezettek (pl. függönyök, szőnyegek). Kis számú pete a levegőbe is kerülhet és belélegezhető. A fertőzött peték lenyelését követően a lárvák a vékonybélben kelnek ki, és a kifejlett férgek a vastagbélbe települnek. A fertőzött peték lenyelése és a kifejlett nőstények petézése közti időintervallum körülbelül egy hónap. A kifejlett férgek élettartama kb. két hónap. A peteérett nőstények éjszakánként a végbélen kívülre vándorolnak és a végbélnyílás körüli (perianális) redőkbe lepetéznek. Optimális feltételek mellett a petében lévő lárvák 4-6 óra alatt kifejlődnek (a peték fertőzővé válnak).

Világszerte előfurdilhat. A fertőzések gyakoribbak iskolás- és óvodáskorú gyermekeknél, ill. zsúfolt körülmények között élőknél. A végbélgiliszta-fertőzés szokványosabb mérsékelt éghajlatú országokban, mint trópusi helyeken. Az USA-ban ez a leggyakoribb bélféreg betegség (a fertőzöttek számát 40 millióra becsülik).

 

Ascaris Lumbricoides = orsógiliszta

Az Ascaris lumbricoides a legnagyobb bélféreg (orsógiliszta), mely az emberi belekben élősködik. A kifejlett hímek 15-30 cm hosszúak és 0,3-0,8 cm átmérőjűek, és hasi irányban görbülő farkuk van; a kifejlett nőstények 20-35 cm hosszúak és 0,5 cm átmérőjűek.

A kifejlett férgek a vékonybél üregeiben élnek. A nőstény megközelítőleg 200 ezer petét rak naponta, melyek a széklettel terjednek. A meg nem termékenyített peték lenyelve sem fertőzőek. A megtermékenyített peték embrióvá alakulnak és a környezeti feltételektől függően (optimális eset: nedves, meleg, árnyékos talaj) 18 naptól néhány hétig terjedő időszakban fertőzővé válnak. A fertőző peték lenyelése után a lárvák kikelnek megtámadják a bél nyálkahártyáját, majd először a portális keringési rendszeren, aztán a nagyvérkörön keresztül a tüdőbe szállítódnak. A tüdőben a lárvák tovább fejlődnek (10-14 napig), áthatolnak a tüdő léghólyagok falán, s a légcsövön keresztül a torokba jutnak, majd lenyelődnek. A vékonybelet elérve kifejlett féreggé válnak. Egy kifejlett nősténynek 2-3 hónapra van szüksége a fertőző pete lenyelésétől a petézésig. A kifejlett giliszta 1-2 évig élhet.

A leggyakoribb emberi bélféreg fertőzés. Az egész világon elterjedt. Colon-hydroterápiával hatásosan eltávolíthatók a bélférgek.