A leghatékonyabb megoldás a kolon hidroterápiás kezelés, amely a vastagbél alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé azáltal, hogy eltávolítja a bél falán lerakódott, egyes esetben megkövesedett székletet és egyéb bomló anyagokat, a kórokozó mikroorganizmusokat ill. a belőlük felszabaduló nagy mennyiségű toxikus anyagot. Ez a természetes tisztítási eljárás biztosítja, hogy a bél helytelen működéséből fakadó jelenségek csökkennek.

A kolon hidroterápia kifejezetten eredményes számos, sok panaszt okozó és nehezen uralható bélbetegség kezelésében vagy a rosszabbodás megelőzésében. Ide tartoznak egyes gyulladásos bélbetegségek, a bélfal kiöblösödéseivel járó divertikulózis. Ez utóbbi betegségben 2-3 havonta végzett kezeléssel megelőzhető, hogy a kiöblösödésekben megrekedő, pangó béltartalom gyulladást okozzon.

Attól függően, hogy milyen probléma miatt végezzük a kolon hidroterápiát, különböző hatóanyagokat, gyógynövényfőzeteket, illóolajakat is teszünk a bélmosó folyadékba.

A fentiek persze csak az első lépést jelentik a terápiában, hiszen életmódunkon, táplálkozási szokásainkon, gyógyszerfogyasztásunk mértékén is változtatnunk kell ahhoz, hogy az elért eredmény tartós legyen. Itt elsősorban a megfelelő mennyiségű növényi rost és folyadék bevitele, mozgás a fontos.