Alkalmazásmód és hatásmechanizmus

E rendkívül eredményes, 40-50 perces terápia egy speciális készülékkel történik, melynek segítségével tudjuk a vastagbelet annak teljes hosszában szűrt, tiszta, váltakozó hőmérsékletű, ózonnal átbuborékoltatott gyógyvízzel feltölteni.

 

A Kolon-hydroterápián a beteg kényelmesen fekszik a hátán a kezelőágyon. Előtte féloldalasan bevezetünk egy műanyag kisméretű csövet a végbélbe. A nyomás egyidejű változása mellett a különböző hőmérsékletű vizet a páciens vastagbelébe ezen keresztül juttatjuk be, a vizet és a kioldott salakanyagot egy steril, zárt rendszeren keresztül egy másik csövön elvezetjük. Az egész műanyag csőrendszer egyszeri felhasználású, a kezelés után kidobandó.

 

A kezelés során 20-25 l gyógyvízzel több ízben mossuk át a belet. A folyadékhoz adagolt ózon gáz fertőtlenítő és csíraölő képessége tovább javítja a terápia hatását.

Normális esetben a terápia nem okoz fájdalmat és görcsöket, sőt a betegek nagyon kellemesnek és jótékonynak találják. A műveletet hideg-meleg víz változó áramoltatásával végezzük Meleg (38-41°C-os) víz hatására részben oldódik a bél simaizomzatának görcsös összehúzódása, javul a vérátáramlás, másrészt könnyebben fellazul a bél kiöblösödéseiben és a falán lerakódott vastagabb, sűrű bélsár. A 20-21°C-os víz összehúzódásra készteti a bél izmait – elősegítve ezzel a székletrögök lelökődését -, és reflexes érösszehúzódást vált ki.

A víz mennyiségét és hőmérsékletét a páciens toleranciaszintjéhez igazítjuk. A víz ingerként hat a vastagbélre, mely perisztaltikus összehúzódásokat végez, melynek következményeként a páciens fekáliát ürít egy átlátszó plasztikcsövön át. A távozó béltartalmat megfigyelhetjük az egész kezelés során a gép ablaküvegén keresztül. Parazitákat , nyákot, megkövesedett székletmaradványokat láthatunk, melyek úgy néznek ki, mint a vulkanizált kaucsuk. Ez a tisztulás menetét, ill. gombák esetén az élő-elhalt telepek arányát figyelemmel kisérve a kezelés eredményességét jelzi.

A perisztartikára késztetett bélnek ez jó torna, mely segít később a székrekedés megszüntetésében. Főleg a fiatal szorulásos betegeknél, ahol az évek során megkövesedett béltartalomtól való megszabadulás, a még rugalmas bélrendszert normális munkára kényszeríti.

Van, hogy több alkalom kell ahhoz, hogy a megkeményedett fekáliamaradványok kiszabaduljanak a helyükről. A beleket ózonnal kezeljük, mely segít a kóros bélflóra megszüntetésében. Ez a levegő ad új táptalajt az egészséges bélbaktériumoknak, miközben elvonja az életteret az ártalmasaktól. Rövid időn belül helyreállhat a vitamin egyensúly (különösen az A vitamin) és az immunrendszer javul.